Прес-центр2 червня 2020, 08:06

Під час карантину педагоги активно підвищували кваліфікацію

Запорука саморозвитку педагога

У сучасних умовах за  результатами та впливом на людину на перший план виходить здатність до самоосвіти. «Вчити самого себе» - девіз кожної особистості. Це є запорукою підвищення педагогічної майстерності, саморозвитку педагога. У відділі освіти Новопсковської райдержадміністрації, в педагогічних колективах керівники закладів це розуміють і усіляко сприяють поширенню різних форм навчання і удосконалення педагогічних працівників, зокрема, участі у тренінгах, вебінарах, онлайн курсах з актуальних питань педагогічної науки і практики.

Новим викликом для педагогічних працівників району  стала ситуація, в якій опинились педагоги і їх учні з березня 2020 року: карантинні обмеження, викликані необхідністю  зупинити  коронавірусну інфекцію. Час, проведений  в умовах самоізоляції, не був потрачений даремно.

Виникла гостра необхідність організувати для учнів дистанційне навчання. У нагоді стали  онлайн курси і вебінари, організовані на різних онлайн платформах. Найбільш популярними серед педагогів стали онлайн платформи «На урок», «Всеосвіта», «Освіторія», вебінари ЛОІППО, курс із цифрової грамотності на Національній онлайн платформі з цифрової грамотності з безліччю актуальних і таких потрібних  пропозицій щодо технологій організації дистанційного навчання у кризових умовах. Значна частина вчителів району взяли участь у цих формах підвищення свого професійного рівня.

Час вимушеної самоізоляції був активно використаний  педагогами для  набуття певних умінь і навичок у рамках  обов’язкового щорічного навчання за програмою підвищення кваліфікації. У нагоді  стали вже добре відома вчителям  Платформа ED ERA, сайт  PROMETHEUS, Портал превентивної освіти. За  цей час з 293 педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти Новопсковського району 231 – пройшли навчання на різних он-лайн платформах, у різних суб’єктів підвищення кваліфікації.

Було проведено в режимі навчання більше 7000 годин, вчителі  отримали  близько 650 сертифікатів, які можуть бути зараховані як підвищення кваліфікації під час майбутньої атестації. 

Здатність до саморозвитку, відкритість до нових знань, уміння бути гнучким, пристосовуватись до зміни обставин – життєва необхідність, одна з найбільш затребуваних якостей сучасного вчителя в умовах  буття, що швидко змінюється. І наші педагоги достойно відповідають на цей виклик.