Прес-центр12 квітня 2019, 11:04

Про стан надання в Новопсковському районі дітям статусу дітей, які постраждали внаслідок збройного конфлікту

 

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №301 від 11 квітня 2018 року службою у справах дітей ведеться постійна робота щодо надання в районі статусу дітям "дитина, яка постраждала внаслідок військових дій та збройного конфлікту". Всі діти, які на момент початку АТО перебували в зоні віськових дій, або тимчасової окупації, або є внутрішньо переміщеними особами, або втратили на війні батьків (цивільних, військових) є дітьми, які постраждали від психологічного насильства внаслідок військових дій. В законодавстві акцент зроблено на відчуттях постраждалої дитини. Станом на 10.04.2019 року Новопсковською райдержадміністрацією статус дитини, яка постраждала внаслідок військових дій та збройного конфлікту, надано 61 дитині. В цілому по Луганській області такий статус мають 8108 дітей.

Нажаль, в нашому районі дуже повільно іде процес звернення громадян за отриманням зазначеного статусу дітям, тому нагадуємо, що право на отримання статусу має дитина, а також особа, яка під час здійснення антитерористичної операції не досягла 18 років (повноліття), які внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів:

1) отримали поранення, контузію, каліцтво;

2) зазнали фізичного, сексуального насильства;

3) були викрадені або незаконно вивезені за межі України;

4) залучалися до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;

5) незаконно утримувалися, у тому числі в полоні;

6) зазнали психологічного насильства.”

Статус надається органом опіки та піклування, у тому числі за місцем реєстрації проживання/перебування дитини як внутрішньо переміщеної особи, або за місцем проживання/перебування дитини в населеному пункті, на території якого здійснювалася антитерористична операція, або за місцем виявлення такої дитини місцевими органами виконавчої влади та/або органами місцевого самоврядування.

Для надання статусу законний представник дитини або у разі, коли дитина переміщується без супроводження батьків або осіб, які їх замінюють, її родичі (баба, дід, прабаба, прадід, тітка, дядько, повнолітні брат або сестра), вітчим, мачуха, представник органу опіки та піклування подають до служби у справах дітей заяву про надання статусу, згоду на обробку персональних даних відповідно до Закону України “Про захист персональних даних” і засвідчені в установленому порядку копії документів:

-заява;

- згода на обробку персональних даних;

- копія свідоцтва про народження дитини або іншого документа, що посвідчує особу дитини;

- копія документа, що посвідчує особу заявника (паспорт);

- довідка про статус ВПО;

-висновок оцінки потреб сім’ї (особи) у соціальних послугах, підготовлений центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  та інші документи, зазначені в постанові Кабінету Міністрів України №301 від 11 квітня 2018 року

Дитина, якій виповнилося 14 років, має право самостійно звернутися до служби у справах дітей та подати документи, зазначені в пункті 6 Порядку надання статусу дітям "дитина, яка постраждала внаслідок військових дій та збройного конфлікту".

Рішення про надання або відмову в наданні статусу приймається органом опіки та піклування протягом 30 календарних днів з дати реєстрації заяви про надання статусу за результатами розгляду комісії з питань захисту прав дитини документів, зазначених у пункті 6 цього Порядку.

За консультацією з питання одержання дітьми статусу "дитини, яка постраждала внаслідок військових дій та збройного конфлікту" потрібно звернутися до служби у справах дітей Новопсковської райдержадміністрації за адресою: смт.Новопсков, вул.Українська, буд.27, телефони 2-14-40, 2-10-55