Прес-центр26 листопада 2019, 14:11

Щорічна Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства» починається з 25 листопада по 10 грудня.

 

 

На виконання положень закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», 22 серпня 2018 року Кабінетом Міністрів України були прийняті  три постанови № 654 «Про затвердження Типового положення про мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі», № 655 «Про затвердження Типового положення про притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі» та № 658 «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі», наказ Міністерства соціальної політики від 1 жовтня 2018 року № 1434 «Про затвердження Типової програми для кривдників», з 11 січня 2019 року  набрали чинності зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, 21 серпня 2019 року Кабінетом Міністрів України прийнята постанова № 824 «Про затвердження типових положень про денний центр соціально – психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, та спеціалізовану службу первинного соціального консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/ або насильства за ознакою статі», наказ Міністерства соціальної політики України, Міністерства внутрішніх справ України від 13.03.2019 № 369/180 «Про затвердження порядку проведення оцінки ризиків вчинення домашнього насильства», які передбачають системний підхід у боротьби з домашнім насильством та насильством за ознакою статі. Реалізовуючи норми нового законодавства про протидію та запобіганню домашньому насильству та насильству за ознакою статі в Україні будується нова система боротьби з цим ганебним явищем.

Розпорядженням голови районної державної адміністрації  від 19.08.2019 року № 277 створено районну координаційну раду з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству в сім’ї та торгівлі людьми. Завданнями координаційної ради  є:

- розгляд питань щодо сім’ї, гендерної рівності, дискримінації за ознакою статі, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми.

- сприяння формуванню позитивного ставлення до сім’ї, відповідального батьківства, відродження та збереження національних сімейних цінностей, забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків.

- інформування райдержадміністрації та громадськості про стан реалізації в районі державної політики з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми.

Статистика Новопсковського району за ІІІ квартал 2019 року:  до управління соціального захисту населення Новопсковської РДА надійшло від Новопсковського ВП ГУНП в Луганській області  70 повідомлень про факт скоєння домашнього насильства: 32 випадків зареєстровано  від жителів Новопсковської ОТГ, Кам’янка – 7; Білолуцьк – 4; Риб’янцево – 2; Заайдарівка – 1; Новобіла – 3; Козлово – 1; Новорозсош – 2; Рогово – 1; Донцівка – 5; Піски – 2; Закотне – 5; Можняківка – 1; Ганусівка – 1; Павленкове – 3. Всі заяви зареєстровані як психологічне насильство. З них 63 факти вчинення домашнього насильства відносно жінок, 7 відносно чоловіків, 2 факти скоєння домашнього насильства відносно дитини. З 70 фактів в 15 сім’ях при конфлікті були присутні діти. З 70 фактів скоєння домашнього насильства в 4 сім’ях ці факти повторювалися.

Відповідно родинних відносин 19 випадків  домашнього насильства скоєно співмешканцями, 15 випадків синами, 19 чоловіками, 1 дядьком, 2 донькою, 2 матір’ю, 1 випадок батьком, 2 братом, 1 дружиною, 2 колишнім чоловіком, 2 тещею, 4 зятем. Починаючи з травня місяця поточного року від Новопсковського відділу поліції надійшло 25 форм оцінки ризиків вчинення домашнього насильства, 8 з яких визначено як середній рівень небезпеки та 17 низький рівень небезпеки. Поліцією винесено 2 термінових заборонних приписів стосовно кривдників.  Від  усіх нас знадобиться ще дуже багато зусиль у боротьбі з домашнім насильством та насильством за ознакою статі.

Можливо для когось першим кроком такої боротьби буде участь у Всеукраїнській  акції «16 днів проти насильства».

Почни з себе, зі своєї сім’ї, тому що подолання такого негативного явища, як домашнє насильство та насильство за ознакою статі, можливе лише за умови об’єднання зусиль і державних органів та установ, і громадських організацій, і кожного громадянина України. Кожен з нас має сказати «Ні!» насиллю у власній родині. Адже сім’я — це саме те місце, яке має бути світлим затишком, острівцем безпеки і комфорту у нашому досить бурхливому світі, місцем, де тебе розуміють і поважають, де можна нікого не боятися і почуватися вільно кожному: і маленькій людині, і дорослому, і особі літнього віку, особі з інвалідністю.

Шістнадцятиденний період кампанії охоплює наступні важливі дати:

25 листопада «Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок».

1 грудня «Всесвітній  день боротьби зі СНІДом».

2 грудня «Міжнародний день боротьби з рабством».

3 грудня «Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями».

5 грудня «Міжнародний день волонтера».

6 грудня «Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі».

9 грудня «Міжнародний день боротьби з корупцією».

10 грудня «Міжнародний день прав людини».

Приєднуйтесь до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»!

Дати початку та завершення Кампанії вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, прав дитини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини. Не будьте байдужими до чужої біди: ні на вулиці, ні в сусідньому дворі, ні в громаді. Утворимо наші громади вільними від насильства!