Прес-центр22 жовтня 2020, 08:10

Сплачуємо внески — отримуємо пенсію, субсидію, допомоги

Про добровільну сплату єдиного соціального внеску (ЄСВ)

Страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок.

Особам, які досягли пенсійного віку, але не набули права на пенсійну виплату у зв’язку з відсутністю страхового стажу, передбаченого чинним законодавством, за наявності в них не менш як 15 років страхового стажу, управлінням соціального захисту населення призначається  тимчасова державна соціальна допомога.  Наразі на обліку в управлінні перебуває 44 отримувача такої допомоги. Середній розмір допомоги — 942,82 грн., максимальний розмір — 1712,00 грн.

Громадяни, які у певні періоди не належали до категорії застрахованих осіб, тобто з якихось причин офіційно не працювали, мають право укласти договір про одноразову сплату у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (за попередні періоди) або договор про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (на майбутній період), щоб у майбутньому мати змогу отримувати пенсійні виплати, субсидії, державні соціальні допомоги. Такий договір можна укласти не менше ніж на рік.

Питання та умови укладання договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування врегульоване статтею 10 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449.

Заява та необхідні документи подаються до податкового органу за місцем проживання.

 З особою, яка подала заяву, після перевірки викладених у ній відомостей, у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається договір за обраним видом.

Договір про добровільну участь набирає чинності з дня його підписання.

Громадяни самостійно для себе визначають період за який мають можливість укласти договір про добровільну участь та сплатити страхові внески. Разом з тим, місячний розмір страхових внесків не може бути меншим за мінімальний страховий внесок (на сьогодні 1100,00 грн.) та розраховується виходячи з мінімальної заробітної плати, діючої на день укладання договору (з 01.09.2020 мінімальна заробітна плата складає 5000,00 грн.). Для договорів про одноразову сплату за попередні періоди – сума складатиме вдвічі більше (мінімальний страховий внесок на місяць помножений на коефіцієнт 2: 1100,00×2 = 2200,00грн.) Одноразова сплата єдиного внеску здійснюється однією сумою за весь період.

Додаткову інформацію щодо нарахування житлових субсидії та пільг можна отримати за телефонами управління соціального захисту населення (06463)2-13-61, 066-286-70-38, мешканцям Новопсковської ОТГ —у ЦНАПі за телефоном 066-142-62-33.

 

Управління соціального захисту населення (за матеріалами офіційного сайту Пенсійного фонду України)