Прес-центр16 серпня 2019, 14:08

ТЕСТ: ЧИ ЗАКОННО ВИ ОТРИМУЄТЕ СУБСИДІЮ? Перевірте себе і сусідів

Що слід пам’ятати одержувачеві житлових субсидій, щоб не опинитися у числі порушників і не втратити право на підтримку від держави? Щоб краще зрозуміти, які саме дії з боку отримувачів соціальної допомоги вважаються порушеннями, дайте собі відверту відповідь на п’ять запитань:

1) Чи вірно Ви вказали у декларації реальні доходи? 
Для отримання житлових субсидій та більшості видів соціальних виплат потрібно надавати декларацію про доходи і витрати. У ній слід вказати усі доходи – не лише свої, а і членів Вашого домогосподарства - інформація про які відсутня в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та Державному реєстрі соціального страхування. Це може бути дохід від здачі майна в оренду, доходи від реалізації власної продукції, інші надходження (у тому числі - закордонні перекази). Чи Ви переконані, що насправді вказали все?

2) Чи майновий стан, який Ви задекларували, відповідає дійсності?
Чи Ви на 100% впевнені, що, десь у базі транспортних засобів не міститься інформація про те, що Ви досі володієте, приміром, автомашиною «молодше» п’яти років, навіть якщо Ви вже її позбулися – наприклад, передали комусь за дорученням (проте все одно залишаєтесь її власником)?

Або приміром, де-інде є будиночок з опалювальною площею від 200 квадратних метрів чи квартира площею від 120 кв. метрів - а Ви цього не вказали у декларації? 
Чи переконанні Ви особисто і чи маєте ви можливість підтвердити, що протягом року до звернення за отриманням субсидії Ви або хтось з членів Вашого домогосподарства (сім’ї), які фігурують у декларації, не робили одноразову покупку на суму 50 тис. гривень і більше?

3) Чи вказали Ви у декларації всіх членів сім’ї та всіх, хто зареєстрований у помешканні?
Досвід перевірок попередніх років та аналіз реєстру отримувачів субсидій виявив чимало фактів, коли один з подружжя, як правило, з найвищим доходом, просто формально реєструвалися за іншою адресою, щоб за основним місцем проживання не втратити субсидію. Питання лише в тому – чи бажають платники податків фінансувати подібних спритників?

Тому при призначенні субсидій вимагають інформацію не лише про осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, а також відомості про усіх членів сім'ї, незалежно від реєстрації їхнього місяця проживання.

Тому не зайве згадати, чи справді Ви вказали у декларації усіх, і, приміром, не «забули» того члена родини, що заробляє найбільше?

4) Чи Ви переконані, що вчасно повідомляли орган, який призначив субсидію, про зміни, що відбувались у Вашій родині після призначення допомоги, які можуть бути підставою для її перерахунку ?
У житті кожної родини трапляються зміни. Приміром, хтось з членів Вашої родини змінив зареєстроване місце проживання. Хтось знайшов роботу, чи змінив соціальний статус, вийшовши на пенсію. Чи, наприклад, раптом з’явилися кошти, і будь-ким з Вашого домогосподарства було щось придбано за 50 тисяч гривень і більше. Або у Вас змінився набір комунальних послуг – наприклад, Ви відмовилися від централізованого опалення і встановили індивідуальний котел.

Про зміну складу домогосподарства, зміну місця проживання, набору комунальних послуг, оплату товарів чи послуг на суму, що перевищує 50 тис. гривень тощо – слід повідомити орган, що призначив субсидію, у місячний термін. Якщо у період отримання вами соціальної допомоги подібні зміни мали місце – чи завжди Ви діяли таким чином?

Результати тесту: 
Ви на всі запитання відповіли ствердно – Вам немає чого хвилюватися, Ви є сумлінним отримувачем!

Ви вагалися з відповіддю хоч на одне запитання – є привід проконсультуватися у місцевому органі соціального захисту населення, може Ви випадково не врахували якийсь важливий момент, адже порядок та критерії надання житлових субсидій постійно вдосконалюються.
Якщо на одне чи більше запитань

Ви відповіли «ні», і при цьому Ваш випадок не підпадає під винятковий (а у такому разі рішення щодо надання Вам соціальної підтримки мала приймати комісія при місцевому органі влади) – це означає, що невдовзі у держави можуть виникнути сумніви – а чи законно Ви отримували кошти? І цілком може бути, що їх доведеться повертати, а можливо нести й іншу передбачену законом відповідальність.

Не слід забувати, що кошти на соціальну підтримку виплачуються з бюджету держави – тобто за рахунок всіх нас. Лише у поточному році на ці цілі у бюджеті передбачено понад 100 мільярдів гривень! Не випадково Мінсоцполітики взяло рішучий курс на посилення контролю над тим, щоб ці гроші полегшували життя тих, хто цього насправді потребує, а не збагачували спритників і шахраїв.
У рамках спільного проекту Мінсоцполітики та Світового банку «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» – із врахуванням кращого міжнародного досвіду – впроваджуються ефективні механізми та методики контролю. Вони покликані забезпечити, щоб кожна гривня соціальної допомоги потрапляла за адресою.

Тому у разі звернення за підтримкою від держави слід надзвичайно відповідально ставитися до надання передбачених законодавством відомостей про себе. Не забувайте: саме ці дані є підставою для виділення коштів платників податків.

Про факти незаконного отримання субсидій та інших видів соціальної підтримки можна повідомити на «Гарячу лінію» 0-800-502-757 (з 9.00 до 18.00 у робочі дні без обідньої перерви).