Прес-центр29 серпня 2018, 10:08

Участь у Всеукраїнському фестивалі декоративно-ужиткового мистецтва «Рушники мого краю».

 25 серпня 2018 року в парку родини Терещенків м. Андрушівка Житомирської області відбувся 15 ювілейний Всеукраїнський фестиваль декоративно-ужиткового мистецтва  «Рушники мого краю», приурочений до Дня Незалежності України. На фестивалі  Луганську область представляв вокальний ансамбль «Журавушка» Рибянцівського сільського будинку культури Новопсковського району. Делегацію очолювала начальник відділу культури Новопсковської РДА Ольга Козлова.

       На передодні заходу творчий колектив з Новопсковщини вітав жителів Городківської сільської ради Андрушівського району Житомирської області з Днем Незалежності України. Майже півтори години тривала концертна програма. Городківський сільський голова Віталій Сокол привітав гостей запашним короваєм та подарував на згадку рушник вишитий місцевою майстринею. В цей день делегація з Новопсковщини познайомилась з історією села Городківка, відвідала  пам’ятку архітектури місцевого значення костел Святої Клари, збудований у 1913 році.

        І нарешті довгоочікуване 25 серпня. Святковий захід у Андрушівці розпочався спільною ходою від площі Шевченка до Алеї Слави. Творчі колективи з 10 областей України (Київська, Житомирська,  Вінницька, Донецька, Луганська, Івано-Франківська, Чернігівська, Чернівецька, Харківська, Рівненська) Польщі та Литви в різнобарвних, притаманних певній території, національних костюмах  пройшли центральною вулицею міста у супроводі  місцевого духового оркестру. Під час ходи головою Андрушівської РДА   Катериною Курсон та головою райради Олександром Осадчуком  покладалися квіти до пам’ятника Т. Шевченку та братської могили загиблим воїнам Другої світової війни.

     На головній сцені   творчі колективи відтворили обряд українського весілля від сватання до потрусин під назвою «Дві долі, дві родини єднають рушники». В рамках свята відбувся показ традиційних вишитих весільних рушників, рідкісного традиційного весільного одягу та рушників ХІХ-ХХ століть, конкурс традиційного весільного вбрання та короваю. Відповідно до тематики заходу вокальний ансамбль «Журавушка» виконав пісні «Мати каже правду», «Свекруха» та «Через сад».

        У продовж дня працювало 13 етнографічних містечок, де було презентовано вироби майстрів народно-ужиткового мистецтва. Всі охочі мали змогу насолодитися красою та придбати косівську кераміку науковиці,   майстрині, члена Національної спілки художників України  Марії Гринюк,  доробок якої знаходиться у фондах кількох вітчизняних музеїв та численних приватних збірках України, країн Європи, Канади та Північної Америки. Косівська мальована кераміка, у стилі якої працює Марія Гринюк, вже давно змагається за своє право бути у списку ЮНЕСКО, поряд із петриківським розписом та козацькими піснями Дніпровщини. 
Окрім цього на святі можна було придбати вишивки місцевих народних майстрів, взяти участь у майстер-класі з гончарства.

       Святковий настрій гостям фестивалю створювали ансамбль «Родослав», легенда української естради ВІА «Кобза»,  гурт «Соломія» м. Київ, чоловічий ансамбль «Bartuva» м. Skyodas з Литви, ВІА «Древляни» м. Житомир. Свято залишило по собі   масу позитивних емоцій від творчого спілкування, безліч знайомств,  віру в подальшу співдружність,  і головне - єдність України.

      Учасники вокального ансамблю «Журавушка» вдячні за можливість взяти участь у  Всеукраїнськлиу фестивалі декоративно-ужиткового мистецтва  «Рушники мого краю»   Рибянцівському сільському  голові  Сергію Мащенку та начальнику Рибянцівського сільськогосподарського комплексу Василю Теслюку.