Прес-центр23 cічня 2020, 13:01

Як Новопсковщина відзначила День Соборності України

Закінчується зимовий святковий цикл – три великі релігійні свята зігрівають добром і злагодою наші серця, вселяють надію на те, що майбутнє буде щасливим, завтрашній день буде радісним, а Україна вільною й єдиною.

У День Соборності ми особливо замислюємось над істиною: незважаючи на те, де ми народилися чи живемо – на Поліссі чи на Донбасі, Слобожанщині чи Галичині – ми є українцями, нащадками лицарів Київської Русі й запорізьких козаків. Це усвідомлення, а також любов до рідної землі й земляків, насправді, важливіше за будь-які партійні уподобання й політичні розбіжності.

На підтвердження цього, 22 січня відбулася скайп - зустріч «Вона – наш витвір, наша мрія, соборна, вільна Україна» з нашими колегами з Жидачіва Львівської області. Новопсковщину представляли начальник відділу культури Новопскоської РДА Ольга Козлова, директор КЗ «Новопсковська ЦБС» Ірина Грачова, директор КЗ «Новопсковський районний краєзнавчий музей» Ольга Мельник, науковий співробітник Олена Сухорада та зберігач фондів Ірина Ковальова районного краєзнавчого музею, керівник районного літературного об’єднання «Ліра» Раїса Мізірна та його учасниця Валентина Шестопалова.

Колеги Жидачівської центральної районної бібліотеки презентували чудове видання «Вишивка Жидачівщини», в якому зібрано зразки строїв, вишитого, тканого одягу етнорайону Жидачівщини з колекції Музею народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького. Дуже цікавою була розповідь авторки книги Ірини Вачкової, наукового співробітника Музею народної архітектури і побуту, пані Люби Сварник, яка досліджувала цей етнорайон понад 30 років.

                Продовженням святкових заходів у цей день стала мистецька вітальня «Соборність рідної землі - основа нації й народу», яка відбулася в КЗ «Центр культури, дозвілля, туризму і спорту Новопсковської селищної ради». В заході взяли участь мешканці громади, Молодіжна рада Новопсковської селищної ради, творча інтелігенція, представники органів місцевого самоврядування та виконавчої влади. До уваги присутніх школою мистецтв була представлена виставка малюнків до Дня Соборності України. Талановиті діти та педагоги музичної школи наповнили художніми номерами музичні сторінки мистецької вітальні. Творча інтелігенція громади читала свої поетичні рядки присвячені Соборній Україні. З привітальним словом до присутніх звернувся заступник голови райдержадміністрації Олександр Скороход побажавши всім миру, добра та злагоди. Захід відбувся в теплій і дружній атмосфері.  

            І на завершення святкових заходів у Новопсковському краєзнавчому музеї для учнів Новопсковського ПАЛ був проведений відео лекторій присячений Дню Соборності України за темою «Від історичної злуки – до омріяної злагоди». Соборність землі України це духовне єднання всіх територій, які історично належали нашому народові, єдність і цілісність загальної території України, недоторканність її кордонів. Навіть у часи поділу між чужинними державами українці завжди вірили у національне об’єднання. Доказом цього є подвижницька діяльність "Руської трійці" й Головної Руської Ради у Львові, творчість Юліана Бачинського і Миколи Міхновського, які переконливо обґрунтовували потребу здобуття політичної незалежності України на всьому просторі української етнічної території. Гайдамацька могила на околиці с. Можняківка є німим свідком тих героїчних подій,  які українське суспільство тільки починає відкривати для себе. В 1918 році Новопсковська земля приймала героїв Української революції 1917-1921 рр. генерал-хорунжого Армії УНР Олександра Натієва,  полковника армії УНР, великий патріота Петра Болбочана, українського військового і політичного діяча, генерал-хорунжого Армії УНР Володимира Сікевича та інших , чиї імена є символами здобуття української державності.

             Так на Новопсковщині відбулися святкові заходи з нагоди Дня Соборності України. Пам’ятаймо свою історії та примножуймо її здобутки. Несімо гордо звання українського народу.