Прес-центр29 cічня 2020, 08:01

Життя без декларації з лікарем

З 1 квітня 2019 року держава припинила фінансувати пацієнтів, які не уклали декларацію з сімейним лікарем. Тож, на що варто розраховувати людям, які захворіли, але за якихось причин  не уклали декларацію?

У будь-якому разі пацієнт має право на отримання невідкладної медичної допомоги. Наголосимо: саме невідкладної, а не планової. Тож, скоріш за все, у поліклініці такому пацієнтові запропонують оформити стосунки з лікарем офіційно. Довідку до дитячо-юнацької спортивної школи ви не зможете отримати: доведеться укласти декларацію з лікарем або йти в заклад, де ці послуги надаються платно. Медичне свідоцтво про смерть, родичам померлої людини, отримати теж буде значно складніше, якщо померла не укладала декларацію з лікарем.

У МОЗ запевняють, що ніхто не залишить пацієнтів у невідкладному стані без медичної допомоги і у критичних випадках варто викликати екстрену медичну допомогу, декларація на її надання жодним чином не впливає. Проте, чи варто зволікати ускладнюючи для себе медичне обслуговування?

Що дає декларація з лікарем

Укладаючи декларацію з лікарем первинки, пацієнт має право на безоплатне медичне обслуговування в певних межах (консультування, діагностика, планова вакцинація, ведення неускладненої вагітності, оформлення довідок, невідкладна допомога, а також низка аналізів і досліджень). Цього року медична реформа йтиме далі - у разі потреби сімейний лікар спрямує пацієнта до вузького спеціаліста, з направленням консультація буде безкоштовною. Має стартувати також програма «Безкоштовна діагностика», перелік безоплатних послуг розшириться: до нього увійдуть додаткові аналізи, ендоскопії, операції одного дня тощо.

Кінцевої дати підписання декларацій з лікарем немає. Вибір лікаря має бути обдуманим. «В новій системі охорони здоров’я сімейний лікар - це перепустка для отримання безоплатних медичних послуг у комунальних і деяких приватних закладах. Тож відмова від сімейного лікаря - це відмова від гарантовано оплачених із ваших податків медичних послуг. Від безкоштовних консультацій спеціалістів, скринінгу захворювань і безоплатного доступу до медичної системи».

          Тож, ще раз звертаємося до всіх мешканців району, які ще не визначились з вибором лікаря, не зволікайте - укладіть  декларацію, щоб бути впевненими у отриманні всіх медичних послуг, які гарантовані громадянам державою.